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Sauerkraut in Bier geschmort mit Bratwürsten


  • 1000 gr Sauerkraut
  • 250 gr Schinkenspeck
  • 2 mittlere zwiebeln
  • 4 Karotten, kleingeschnitten
  • 1 Tasse Hühnerbrühe
  • 5 Tassen Dunkelbier
  • 3 Lorbeerblätter
  • 1 TL Salz
  • 1/2 TL ganze Pfefferkörner
  • Öl
  • pro Kopf 2-3 Bratwürste (ich bevorzuge die groben, oder Nürnberger)

Den Speck auslassen und die Zwiebelwürfel darin anbraten, bis sie goldbraun sind. Das gewaschene Sauerkraut zufügen, ebenso die kleingeschnittenen Karotten, das Bier, die Brühe, Lorbeerblätter und Pfefferkörner. Auf dem herd für ca 90 Min bei kleiner Hitze schmoren lassen
Die Würste in etwas Öl anbraten, und später auf dem Kraut anrichten.


Beer braised Sauerkraut with sausages


  • 100 gr Sauerkraut
  • 1/4 pound smoked bacon* (preferably slab), cut crosswise into 1/4-inch pieces
  • 2 medium-large onions, sliced thin
  • 4 medium carrots, cut crosswise into 1/4-inch -thick slices
  • 5 cups lager such as Paulaner
  • 1 cup chicken broth
  • 3 bay leaves
  • 1 teaspoon salt
  • 1/2 teaspoon whole black peppercorns
  • 1 tablespoon vegetable oil if desired
  • 1 3/4 pounds assorted smoked and precooked fresh sausages like frankfurters, and bauernwurst, and precooked fresh bratwurst

Wash Sauerkraut. Roast Bacon and onions in a pan until getting golden brown. Drain sauerkraut well in a colander, pressing out excess liquid, and in a large flameproof roasting pan combine with bacon mixture, carrots, beer, broth, bay leaves, salt, and peppercorns. Bring sauerkraut mixture to a boil on top of stove for about 90 min. on low heat.
Roast sausages in the oil, and serve with the kraut.